Taorska vrela

Donji Taor se nalazi u srcu Povlena, a tu se nalaze Taorska vrela – najlepši izvori u valjevskom kraju.

Nekada davno su bile simbol turizma u bivšoj SFRJ i kažu za njih da su bila lepša i od Plitvičkih jezera. Međutim, 80-ih godina su, za potrebe kosjerićkog vodovoda (iako u Kosjeriću nije nedostajalo vode), izvori su kaptirani, pa je tako voda odvedena, izvore je oskrnavio neki neuki političar, a to je prilično uništilo i umanjilo lepotu ovog prirodnog čuda.

Najlepše ga je posetiti u rano proleće kada ima najviše vode (mart ili april), i tada možete najviše uživati u njemu. Od Beograda ima 136 km.


Na ovim prostorima, nekad je postojalo 11-12 vodenica, a sada ih je ostalo samo dve. Tragovi ostalih vodenica još postoje, a ove dve su u dobrom stanju, ali ne rade.

Vrela se ulivaju u reku Skrapež, koja izvire ispod planine Povlen.  Tok vrela je nekoliko stotina metara dug. Na kraju čitavog toka vrela završavaju sa dva vodopada.

Meni su ona lepa i sad, ali ne mogu ni da zamislim kako je to nekad prelepo izgledalo i da se otmem osećaju kako smo dobili na poklon nešto lepo a onda sami to osakatili. Neka nam to bude za nauk da ne skrnavimo prirodu koja nam toliko daje, a mi besomučno samo uzimamo i uzvraćamo uništavanjem.

 

Leave a Reply