BITKA NACIJA – Svetsko prvenstvo u viteškim borbama ovog maja u Smederevu

Nakon što je domaćin Svetskom prvenstvu u viteškim borbama bio Prag, Barselona i Rim, kao pobednik u konkurenciji sa Sankt Peterburgom, je naše Smederevo! Smederevo i Smedereska tvrđava će stati rame uz rame sa ovim metropolama i ugostiti takmičare na desetom jubilarnom prvenstvu koje će biti održano od 2. do 5. maja ove godine.

Ovu sjajnu manifestaciju grad Smederevo organizuje u saradnji sa Međunarodnim udruženjem za istorijsku srednjovekovnu borbu i udruženjem “Beli orlovi”, a koje je inicijator najvećeg viteškog festivala u manastiru Manasija kod Despotovca koji se održava tradicionalno godinama.

Smederevska tvrdjava kanal.jpg
By MagyshadowOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Takmičenje će definitivno biti spektakl, a sigurno će dodatno promovisati našu zemlju i srednjovekovni turizam, kao i samo Smederevo. Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu koji se održao u zamku pored Rima, bilo je više od 800 boraca i oko 1000  posetilaca, pa možemo očekivati i posetu Smederevu u velikom broju. Očekuje se da će ove godine uživo prenos raditi svih 60-70 učesnika samita, odnosno sve zemlje sveta. Zato nam je ovo prilika da se pokažemo u najboljem svetlu, a bolju tematiku od viteštva nismo mogli ni da zamislimo. Tu ne možemo da omanemo 🙂

Smederevska tvrđava.jpg
Autor: LošmiSopstveno delo, CC BY-SA 3.0, Veza

Predsednik Međunarodne asocijacije istorijskih srednjovekovnih borbi Edouard Eme na konferenciji za novinare na Sajmu turizma izjavio je da Srbija ima toliko bogatu istorijsku tradiciju i da je upravo zbog toga pravi domaćin za ovogodišnje prvenstvo koje će se održati na Smederevskoj tvrđavi. Takođe je dodao da je siguran da će ova manifestacija dobiti veliki broj srpskih obožavalaca. E moj Edouarde, mi već sad mnogo volimo vitezove!

Ovo takmičenje ne promoviše samo srednji vek, viteštvo, tradiciju i istoriju, već je i pravo sportsko takmičenje, pa se za “Bitku nacija” svi učesnici mesecima pripremaju i ozbiljno treniraju, kao i za svaki drugi sport.

Zato učesnik ne može biti bilo ko, već neko ko u potpunosti u sebi nosi srednjovekovnog ratnika i strogo se biraju najbolji borci. Pravila su jasna – oprema mora biti autentična, ali se vodi računa i o bezbednosti i pravilima borbe. U borbama se koristi puna snaga, na isti način kao što je stvarno bilo u srednjem veku.

Postoje individualne borbe – dueli,  i grupne borbe – koje su i najpopularnije.

“Bitka nacija” nije samo sportski turnir na kojima se mogu videti borbe, već događaj koji sadrži srednjovekovni kulturni program istorijske muzike i plesa, promociju tradicionalnih zanata, srednjovekovni sajam sa zanatskim proizvodima napravljenim kroz autentične srednjovekovne tehnike… Ceo program tokom trajanja manifestacije obuhvatiće aktivnosti ne samo u Tvrđavi, već i u drugim delovima grada. Pored toga, biće organizovan i dečji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu i muzički nastupi.

S obzirom da su se slični turniri i ranijih godina uspešno organizovali u Manasiji, jasno je da se na našim prostorima neguje i poštuje srednjovekovna tradicija i viteštvi duh.

Međunarodni turnir i samo takmičenje izgleda tako što postoje muške i ženske kategorije, pet vrsta dvoboja 1 na 1, muške i ženske borbe do kraja, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i na kraju velika buhrut bitka 150 na 150.

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“ predstavlja međunarodni događaj koji je prvi put održan 2010. godine u tvrđavi Hotin u Ukrajini, a nakon toga i u Poljskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji, Italiji i Češkoj Republici.

A sada je red na nas da pokažemo svetu šta je viteška borba!

Leave a Reply