Borsko jezero

Ukoliko planirate posetu istočnoj Srbiji ovog leta, obavezno posetite i Borsko jezero. Ovo veštačko jezero napravljeno još 1959. godine nalazi se u podnožju planine Crni vrh. Nalazi se na 438 m nadmorske visine, a 30 hektara vodene površine predstavlja jednu od retkih stvari koje je čovek napravio, a izgleda gotovo prirodno. Okružena listopadnim i četinarskim šumama, Borsko jezero je raj za oči, ali zbog svoje kristalno čiste vode, i za kupanje. U nekim deovima jezera voda je skoro ispravna i za piće.  Leti jezero dobije tamno zelenu boju, a temperatura vode dostigne i 25 stepeni, pa je vrlo prijatno za kupanje.

Borsko jezero.JPG

By BokicaK – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Na obali se nalaze četiri izgrađene plaže, a u blizini se nalazi nekoliko hotela, manjih tržnih centara i ugostiteljskih objekata. Tu su sportski tereni, staze za šetanje, a u blizini se nalazi i etno restoran.

Borsko jezero je zanimljivo kako leti, tako i zimi. Šetnja ovim predelima izgleda kao na novogodišnjoj čestitci.

Odavde možete napraviti i više izleta što mu omogućavaju izvanredan položaj i dobra saobraćajna povezanost.  Izlete možete napraviti do Bora, Brestovačke banje, Lazarevog kanjona i pećine, Feliks Romulijane, Rtnja, Dubašnice, Crnog vrha, Vrela Mlave,  manastira Gornjak…

 

 

 

Leave a Reply