Vitez fest 2018

Na veliki praznik Vrbicu/Cveti održao se 15. po redu Vitez fest. Ova manifestacija je održana na Beogradskoj tvrđavi, pod sloganom : „KLINCI I KLINCEZE, POSTANITE PRINČEVI I PRINCEZE!“

Što se tiče same organizacije, možemo samo da kažemo – svaka čast! Kako je Vitez fest je bio najavljivan možete videti na YouTube kanalu Kraljevski red vitezova:

S obzirom da je ulaz besplatan i cela manifestacija otvorena za ulazak, nismo dugo videli da je neko mislio na svaki detalj, čak i kod manifestacija gde se ulaz plaća. Od cisterne sa vodom, velikog broja toaleta, do raznovrsnosti celog programa koja je posetioce svih godina i zabavila i edukovala u isto vreme.

Takođe su na svom YouTube kanalu omogućili uživo prenos za sve one koji nisu bili u mogućnosti da dođu, pa i sada možete videti strimove kako je to izgledalo. A izgledalo je tako da je tvrđava na par dana ličila na tvrđavu iz doba viteške Srbije Sv. Despota Stefana Lazarevića, ktitora Beograda i slave Kraljevskog Reda Vitezova.

Ovoj manifestaciji je prethodila Nedelja viteštva u periodu od 26-30.marta sa brojnim predavanjima i projekcijama, kao i koncertima. Glavni događaji su se održali u subotu i nedelju, a početak je tradicionalno označen sastajanjem na Trgu odakle je povorka prošla Knez Mihajlovom ulicom do platoa Gornjeg grada Beogradske tvrđave, tačnije kod Despotove Kule gde je oko 14 sati počeo kulturno umetnički program.

Prilazeći Kalemegdanu, vidimo već ljude sa decom i osmesima na licu kako nose venčiće na glavi i papirne krune. Mali prinčevi i princeze su već započeli svoje putovanje u bajku. Ulaskom u Gornji grad možemo videti koliko je program raznovrstan. Sa jedne strane konji sa hipodroma koje deca mogu jahati, sa druge strane sajam gde mnoštvo gradova i opština predstavlja svoje tradicionalne proizvode. A onda muzička bina na kojoj razni horovi, orkestri i društva izvode svoje numere, kraj koje stoje sokolari koji strpljivo puštaju decu da im soko stane na ruku.

Zatim viteški šatori ispred kojih opušteno stoje i ćaskaju dvorske dame i vitezovi.

Uz zidine Gornjeg grada se nalazi penjalica SAJa koji strpljivo dižu decu do najviše tačke. Tu se nalaze i štandovi vojske, žandarmerije i policijske brigade. Poligon gde naši vojnici pokazuju deci kako se bori tako što ih puštaju da ih pobede, a oni to odlično koriste i popnu im se bukvalno na glavu. Konjička policija koja strpljivo stoji i pozira svakom detetu koji bi uslikalo ili pomazilo konja. Streljaštvo, kao i lukarstvo je jedna od glavnih takmičarskih disciplina. Žandarmerija koja ima metu za gađanje, a Policijska brigada koja ima štand sa opremom jako zanimljiva dečacima koji stidljivo pitaju da li mogu da probaju šlem. A ni devojčice nisu nezainteresovane jer ne žele sve devojčice da bdu dvorske dame, poneka bi i da bude i vitez.

Tu su izloženi i srednjevekovni rekviziti koje deca mogu probati (naravno, sve je drveno i bezopasno). Prosto da čovek ne zna na koju stranu da ide.

 

U nedelju se manifestacija nastavila. Vojna policija je demonstrirala kako srpski vitezovi to danas rade. Čak ih ni kiša nije omela da pokažu svoje umeće i načine borbe. Nakon njih su nastupali Belgijanci, Francuzi i Ruski husari koji su prikazali srednjevekovne borbe sa svim viteškim običajima. Sve to uz prateći muzički program.

Belgijanci i Poljaci su prikazali borbu mačevima kao što je bilo nekad u 15.veku, a pobednici su dobili aplauze. Pobednik je na kraju upitao da publika odluči da li će gubitnik preživeti. Preživeo je, naravno.

  Tu su bili i Ruski husari koji su na glavici kupusa prikazali svoje umeće. Ruski carski husarski puk je bila elitna jedinica ruskog cara i u toj jedinici je bilo i dosta Srba.

Pokazali su prvo svoje veštine na konjima. A onda rekli kako sablja nij samo za boj, već i šampanjac i otvorili jedan i nazdravili sa braćuškama. Jedan od njih je slučajno polomio flašu sabljom, ali popi on onaj ostatak na eks, iskreno se nadamo da nije bilo stakla.

S obzirom da su pili dok su na konju, nadamo se da neće dobiti kaznu. Mada bolje da su uzeli votku ili rakiju, čuli su se komentari iz publike.

A oduševljenju dece nikad kraja kada je nastradao kupus od mača ruskog husara i gromoglasni aplauzi koji su prekrili tvrđavu.

Ono što je najbitnije, pokazalo je da vitezova još uvek imamo, i te kako!

Jer biti vitez nije samo uzeti mač i staviti oklop. To je upravo ono što smo videli na ovom festivalu –  kada te pripadnici vojske i policije čuvaju noću i drugih briga imaju, a na ovaj dan sa toliko strpljenja pokazuju deci načine borbe, dopuštaju da ga deca „pobede“, kada pripadnici SAJa strpljivo po 100-to dete podižu konopcem, kada pripadnici policijske brigade daju svakom detetu da stavi šlem i sa mnogo strpljenja i ljubavi ga pomazi po glavi, kada žandarmerija objašnjava sakom ponaosob kako da pogode metu, kada pripadnici konjičke policije poziraju svakome za fotografu sa konjem, vojnik koji pozira baki koja ga stidljivo pita da li sme da ga slika jer je u punoj ratnoj opremi…. A u pozadini se čuje „tamo daleko“ i „..govore grobovi ratnika i slavnih predaka…“. Takva energija i takva atmosfera da probudi samo jedno osećanje – ponos. Viteštvo je stanje duha, kao što je rekao organizator. Nije bitno da li nose oklop ili maskirnu uniformu. To je viteštvo. Ako niste posetili ove godine ovaj sjajan događaj, nemojte ga propustiti u narednim godinama. Nije bitno koliko godina imate, oduševićete se kao da imate 5.

 

Leave a Reply