Vodopad Lisine

Nedaleko od Despotovca, na padinama planine Beljanice smestio se Veliki Buk ili kako ga još zovu vodopad Lisine.Vodopad nastaje na rečici Vrelo, koja se nešto dalje uliva u reku Resavu.

Ceo kompleks „Lisine“ predstavlja  pravo prirodno blago. Ovaj spomenik prirode pod zaštitom je države radi očuvanja posebnosti morfo-hidrološkog kompleksa, očuvanja  i unapređenja estetskih i drugih osobina ovog kraja.

Kompleks „Lisine“  – spomenik prirode čine izvor Veliko vrelo, njegov vodotok i bigreni vodopad.

Sve dok 1990-ih nisu otkriveni vodopadi na Staroj planini, sa visinom od oko 25m vodopad Veliki Buk smatran je najvišim u zemlji.

Danas je ovo lepo uređen kompleks koji privlači pažnju brojnih posetilaca i putnika namernika. Uređene su pešačke staze, postavljene zaštitne ograde i info table a postoji i ponuda suvenira i sadržaja za decu.  Iz godine u godinu sve je više i ugostiiteljskih objekata koji nude lokalne specijalitete kao što je jagnjetina ispod sača, domaće pogače uz neizbežan sir i kajmak ali i pastrmku iz Resave.  Dan u prirodi možete svakao začiniti gurmanskim obrokom u nekom od restorana, a možete i sami prirediti piknik  uz huk vode i lepotu ovog kraja.

previous arrow
next arrow
Slider

Leave a Reply