Javni akvarijum i tropikarijum

Za Javni akvarijum i tropikarijum sam prvi put čula kada sam pokušavala bezuspešno da udomim jednog japanskog šarana koji je toliko prerastao svoj akvarijum da nismo znali šta ćemo sa njim. Nismo hteli da ga damo bilo kome, a on jednostavno nije prestajao da raste. Jednog dana smo i tata i ja u glas rekli kako smo našli gde bi mogli da ga odvedemo. Ja sam ih videla na interenetu, a tata na TVu. Oboje smo videli istu stvar, ali ipak smo hteli da proverimo šta oni sve imaju, jer smo u prethodnim potragama za novim domom ovog ribljeg džina nailazili na sve i svašta što i nije bilo mnogo lepo.
Oni se nalaze u Milenka Vesnića 3, to je ulica koja spaja Tolstojevu i Užičku.
Kada smo kročili u ovaj skriveni biser našeg grada, bilo nam je jasno da će našem japanskom šaranu biti i više nego dobro ovde i da smo mu našli dom. Ljubazno osoblje nam je odgovorilo na sva pitanja, sve su nam pokazali i objasnili. Ubrzo smo je odneli i to je i danas njen dom gde je još više porasla. Kao što možete da vidite, ima i puno drugara ovde i ovo je pravo mesto za njih.
Ovaj bazen je i više nego veliki, oni imaju i neki prolaz i dosta prostora za plivanje, iako su neki i veći od ovog mog.
Ali hajdemo ispočetka. Kada uđete u sam objekat, nećete znati gde da gledate. Od velikih i malih riba raznih boja, pirana, ajkulica i slično, do gmizavaca, pauka, miševa i činčile. Sjajno mesto za decu, ali i za odrasle i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.
Ali to nije sve, pored pirana i ajkula i ostalih vrsta koje verovatno nikad ne bi videli, imamo i, ni manje ni više, nego – biljke mesožderke!
Inače, JavAk često ima edukativne programe iz biologije i radi na edukaciji dece i odraslih u čuvanju svih kućnih ljubimaca (ribica, gmizavaca, ptica, sisara, insekata i drugih životinjica).
 Pored riba, ovde možete videti i mačku kako se slobodno šeta, i verovatno pita zašto ne može da dođe do svih ovih riba.
 Sam objekat ima par prostorija u kojima možete videti razne vrste i morskih zvezda, sunđera, biljaka, a deca oduševljeno uzdišu pred svakim staklom.
Posebno su im interesantne velike ribe koje dođu do stakla da se „pozdrave“.
Osoblje im strpljivo odgovara na sva pitanja, i kao da je i njima drago što se mališani interesuju za sve. Ali niko nema više dečije pažnje nego Nemo 🙂
 Na spratu se nalazi bioskopska sala gde možete sesti i odgledati neki od filmova koji se prikazuje na festivalu Podvodnog filma. Ti snimci su bioskopske rezolucije (nisu samo skinuti sa neta), tako da se možete sesti i izgubiti se u tom podvodnom svetu. Tu se organizuju i predavanja, a ako ne želite da sedite u sedištu, možete se uvaliti u neki od lejzi begova.
U svakoj prostoriji se nalazi  po neki specifičan primerak koji oduzima pažnju. Meni su posebno interesantni ovi riblji drugari.
U dvorištu sa strane se nalazi bazen sa japanskim šaranima (tamo gde ovo moje čudo sada živi), i taj bazen su sami pravili, kao i bazenčić za kornjače kojih ima u većem broju. Njima je mnogo lepo, imaju baš lep ambijent, a i po njima bih rekla da uživaju.

 Sećam se da je Javni akvarijum i tropikarijum učestvovao u Noći muzeja, što i treba da se nastavi, kao i u svim manifestacijama. Ovo je blago našeg grada i u drugim zemljama se ovako nešto reklamira na svakom koraku, a i košta mnogo. A većina na žalost, za ovo mesto nije čulo, što je šteta. Ne znam lepše mesto gde bi neko mogao da odvede svoje dete. Jer pored toga što je zabavno, i edukativno je i nešto lepo će naučiti. U krajnjem slučaju kako se treba ophoditi prema drugim živim bićima. S druge strane, i za odrasle je interesantno, jer gde bi videli sve ove životinjice.
Radno vreme vikendom je do 16h, a radnim danim do 20h. Ranije je ulaz bio besplatan, a svako je mogao da ostavi koliko može na ulazu. Međutim, kako ipak moraju ceo ovaj sistem da održavaju da bi opstao, karta za odrasle je 200 dinara, za decu 100, a za predškolski uzrast je besplatno. Imaju i popuste po danima, ali ukoliko idete najbolje je da proverite na njhovom sajtu cene i radno vreme, ukoliko se menja na njihovoj web adresi  https://www.javniakvarijum.rs/poseta.html  .
Verujte mi da je ovo niska cena za ono što ćete videti, i da bi ovo negde u svetu bilo naplaćeno sigurno 5-10 evra, a ovde ne košta ni 1,5 evra.
Vikendom imaju redovne programe,  a vrlo često i radionice i druženja. Negde sam jednom pročitala da prate i gradivo škole, tako da ono što deca pročitaju, ovde mogu videti i u stvarnosti. Ima li lepši način da se nešto nauči?
Trebalo je mnogo truda i entuzijazma otvoriti i održati ovo. Sve ove životinje treba nahraniti, one su iz različitih delova sveta, različite vrste, traže različite uslove..nije lako brinuti ni o jednoj, a ne o ovoliko, a uz to organizovati sve ove edukativne sadržaje. A da se lepo brinu govori i činjenica da je moj šaran duplo veći nego što je bio kod mene i da je vidno da mu je lepo.
Tako da idite da vidite ovu oazu u sred Beograda, verujte mi nećete se pokajati. Deci je vrlo zabavno i korisno, a odraslima jako interesenatno. Ja sam lično bila 5-6 puta i svaki put se oduševim kao prvi put. I nameravam da nastavim da dolazim jer ovako lepe sadržaje teško da možete negde drugde da nađete.
Uživajte!
previous arrow
next arrow
Slider

 

Leave a Reply